Kouwenhoven Consultancy

Naar het nieuwsoverzicht

Arbeidsvreugde is een werkwoord

7 februari 2012

Onderzoek naar ons brein geeft aanwijzingen voor het vergroten van arbeidsvreugde: door bewust gedrag kun je arbeidsvreugde in je brein verankeren en er daardoor meer van ervaren. Arbeidsvreugde is dus 'maakbaar'.

Wanneer we kennismaken met iets nieuws, bijvoorbeeld het onderwerp arbeidsvreugde, dan leggen we dat vast in een deel van ons brein, de neocortex. Neurowetenschapper Joe Dispenza geeft aan dat je vervolgens nieuw gedrag moet vertonen gericht op arbeidsvreugde. Deze concrete ervaringen heeft het lichaan nodig om arbeidsvreugde daadwerkelijk te installeren op het tweede deel van onze hersenen: het emotionele brein. Het lichaam moet arbeidsvreugde voelen zodat het geen theorie meer is, maar een emotie die door onze hersenen wordt herkend. Door de ervaringen te herhalen activeer je het derde deel van de hersenen, het cerebellum.  Met deze nieuwe neurologische verbindingen schrijven we in feite nieuwe 'programma's'. Zo word je via je brein ontvankelijker voor het ervaren van arbeidsvreugde.

Kortom, zorg dat je actief ervaringen met arbeidsvreugde opdoet. Dat is de beste garantie voor duurzaam positieve ervaringen.

Bron: Ode, februari 2012