Kouwenhoven Consultancy

Naar het nieuwsoverzicht

De mythes van geluk: vaste relaties (2)

27 februari 2015

De mythes van geluk: vaste relaties (2)

In haar boek ‘De mythes van geluk’ beschrijft Sonja Lyumbomirsky onder meer wat je kunt doen voor het vitaal houden van een vaste relatie.

Gewenning en hoge verwachtingen liggen altijd op de loer

Na een vaak euforisch begin van een relatie kan er op den duur sleur en gewenning optreden. Volgens wetenschappers is dit normaal. Net zoals bij een nieuwe smartphone of het verbeteren van je gezondheid vinden we de nieuwe verworvenheden snel normaal. Dit wordt de nieuwe norm en voor de toekomst verwachten we alleen maar beter. Te hoge verwachtingen en een proces van toenemende aspiraties hebben een rampzalige invloed op geluk. We scheppen op deze manier zelf onze teleurstellingen. Tevredenheid is dan ver te zoeken. Zo blijkt uit onderzoek dat relaties, die met heel hoge verwachtingen beginnen, moeilijker houdbaar zijn dan relaties, die starten met lage verwachtingen.

Mag je dan niet meer ambitieus zijn? Wat mij betreft is het goed om uitdagende ambities te hebben wanneer je ze koppelt aan tevredenheid over kleine stapjes voorwaarts en acceptatie van zo nu en dan een tegenslag.

Blokkeren van hedonistische adaptatie in een vaste relatie

Het gewenningsproces noemen wetenschappers hedonistische adaptatie. Het overkomt iedereen, maar je kunt er wel iets aan doen. In de voorgaande blog noemde ik al drie adviezen van wetenschappers voor het vitaal houden van je relatie:

 • goed nieuws van je partner waarderen en bevestigen
 • de kracht van ‘aanraking’ benutten
 • liever positieve ervaringen nastreven dan conflicten vermijden.

Hier volgen nog een paar adviezen.

 1. Waardering uitspreken
  Het klinkt afgezaagd, maar waardering uitspreken is cruciaal voor een vitale relatie. Je neemt relatie niet zonder meer voor lief en je beleeft er meer plezier aan. Het is ook goed voor jezelf. Mensen, die regelmatig hun waardering of dankbaarheid tonen, blijken steevast gelukkiger en gezonder te worden. Het uiten van waardering voorkomt dat je te veel aandacht geeft aan sociale vergelijkingen en jaloers wordt. Je richt je immers meer op wat je nu hebt dan op hetgeen vrienden en buren hebben of zullen krijgen. Kortom, waardering uitspreken zorgt voor het koesteren van positieve aspecten van je relatie, een sterke onderlinge band en genieten van het hier en nu.

 2. Zorgen voor afwisseling en verrassingen
  Afwisseling is bij uitstek een manier om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van ‘gewenning’. Wekelijks iets nieuws en onverwachts doen, maakt je partner gelukkiger dan elke week een bosje rozen. Samen iets nieuws ondernemen werkt vaak stimulerend: een reis maken naar een nieuw gebied, verdiepen in kunst, lange afstanden wandelen. Er is vast iets wat jullie beiden willen ontdekken.

 3. Niet té positief of altijd positief zijn
  Een té positieve reactie op je partner kan ten koste gaan van jouw geloofwaardigheid en aanvoelen als een gebrek aan begrip. Door ook oog te hebben voor de minpunten kan je voorkomen dat kleine irritaties uitgroeien tot ‘problemen’. Wanneer je altijd positief bent stimuleer je mogelijk je partner om de eigen verwachtingen te hoog op te schroeven en zich daarmee te verzekeren van teleurstellingen. Daarnaast kan jouw permanente positieve inbreng ten prooi vallen aan hedonistische adaptatie: het went en verliest daarmee zijn betekenis.

In een volgende blog lees je meer over Mythes van geluk met betrekking tot Geld en werk.