Kouwenhoven Consultancy

Naar het nieuwsoverzicht

De mythes van geluk: vaste relaties

1 december 2014

De mythes van geluk: vaste relaties

Sonja Lyumbomirsky ontdekte dat we bij crisismomenten vaak ‘ongelukkige’ besluiten nemen. In haar boek ‘De mythes van geluk’ noemt ze veel voorkomende valse overtuigingen over geluk. Ze beschrijft ook wat je wel kunt doen voor een goede afloop van een crisis in je relatie.

Hoe we beoordelen en beslissen

We kunnen op twee manieren omgaan met een crisis. Het eerste spoor is onze eerste ingeving volgen zonder precies te weten waarom. Dit intuïtieve spoor gaat snel, automatisch en kost geen moeite. Helaas zit dit spoor vol misvattingen over geluk zonder dat we er erg in hebben. Het tweede spoor is rationeel: nadenken, systematisch analyseren, tijd nemen, moeite doen. Sonja beveelt spoor twee aan bij een crisis, maar dat valt niet mee. De eerste impuls van spoor één is heel sterk en spoor twee kost tijd en moeite!

Misverstanden over vaste relaties

Veel vaste relaties beginnen euforisch. Deze hartstochtelijke liefde is fysiek en praktisch niet heel lang vol te houden, maar geeft wel een basis voor het aangaan van een lange verbintenis. In veel relaties treedt op den duur gewenning en sleur op. Dit kan overgaan in verveling en ergernis. Het oordeel van het eerste, intuïtieve spoor is daarbij vaak: ‘er is iets mis met mij, met mijn partner, onze relatie is niet ‘spannend’ meer. Misschien is het wel allemaal mijn schuld’. Uit elkaar gaan is vaak een logisch vervolg. Tot op hoge leeftijd beslissen mensen nog om dit te doen.

Bij het tweede, rationele spoor luidt het oordeel: dit gevoel is normaal! Gewenning overkomt iedereen, net zoals bij een nieuwe snelle tablet, plastische chirurgie en salarisverhoging. Al snel vinden we de verbetering vanzelfsprekend en stellen we onze verwachtingen voor de toekomst naar boven bij. Deze gewenning noemen wetenschappers hedonistische adaptatie. Kun je daar wat aan doen? Ja, zeggen de wetenschappers.

Blokkeren van hedonistische adaptatie in een vaste relatie

Drie adviezen van wetenschappers:

 1. Goed nieuws van je partner waarderen en bevestigen
  In bloeiende relaties  reageert men belangstellend en opgetogen op elkaars meevallers en successen. Als je niet of neutraal reageert of juist de nadelen van het nieuwe succes benoemt, dan ondermijn je de vitaliteit van je relatie. Kortom, waardeer en bevestig de successen van je partner.
   
 2. De kracht van aanraking benutten
  Een welgemeend klopje op de rug, een kneepje in de hand, een knuffel, een arm om de schouder: het zijn kleine gebaren, maar ze hebben grote impact. Onderzoek naar aanraking geeft aan dat ze een matige relatie kunnen redden.
   
 3. Liever positieve ervaringen nastreven dan conflicten vermijden
  Je kunt de vaatwasser leegruimen met als doel je partner een plezier te doen (toenaderingsdoel) of met als doel te voorkomen dat je partner boos wordt (vermijdingsdoel). Onderzoek wijst uit dat mensen met toenaderingsdoelen positiever zijn over een relatie en minder eenzaam en onzeker zijn.

Je kunt direct beginnen. Volg het rationele spoor en ga na hoe je de adviezen van de wetenschappers kunt benutten.

In een volgende blog meer over het versterken van je relatie.