Een mooie ‘oude dag’

Wijkcentrum introduceert levensvreugde bij ouderen

Met bordspellen raak je aan de praat over je beleving

Veel ouderen houden van spelletjes. Dat is een mooi uitgangspunt om ze te verleiden om met elkaar te praten over hoe het met ze gaat.

Van bestaande spellen is een vreugde-variant gemaakt. De traditionele borden worden gebruikt maar verder zijn er speciale ‘Zeven bronnen-materialen’ gemaakt. In de opleiding leren de vreugdecoaches hoe ze met een groep de bordspellen kunnen spelen.

Aanpak

De levensvreugdecoach legt de bordspellen op tafel. Ze legt uit dat het de bedoeling is dat de deelnemers op een speelse manier kennis met elkaar maken. Het gaat natuurlijk niet alleen om het spel maar ook om tijd te nemen voor luisteren naar elkaar. We hebben geen haast. Ganzenbord is vaak voor de deelnemers aantrekkelijk om mee te beginnen. Iedereen kent het en de meesten hebben er goede herinneringen aan. 

De spellen zijn gemaakt om met elkaar aan de praat te raken. Zo mag een deelnemer die bij ganzenbord op een gans komt een kaart omdraaien van de stapel kaarten met een bronlogo. Van de bron die op de omgedraaide kaart staat mag de deelnemer een persoonlijke ervaring vertellen. De vreugdecoach zorgt er voor dat de verhalen echt diepgang krijgen. Ook bewaakt de coach de voortgang.

Resultaten 

Er ontstaan mooie gesprekken. Mensen die alleen een spelletje willen spelen zullen misschien afhaken.

Voor een ouderencentrum dat met de zeven bronnen van levensvreugde werkt zijn de bordspellen een praktische manier om de beleving van de bewoners in kaart te brengen.