Positieve gezondheid en herstelgericht werken

Een nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten biedt het gedachtegoed levensvreugde aan

Hoe krijg je je leven weer op orde na de diagnose kanker?

Mensen met de diagnose kanker kunnen aankloppen bij een nazorgcentrum. Daar vinden ze een luisterend oor van ervaringsdeskundigen. In aanvulling op de medische behandeling in het ziekenhuis kunnen ze hier deelnemen aan een breed scala van activiteiten waaronder workshops levensvreugde.

Aanpak

In het nazorgcentrum zijn enkele vrijwilligers opgeleid tot levensvreugde-coach. Zij begeleiden gasten individueel en verzorgen workshops ‘levensvreugde’ voor groepjes gasten.
In een serie workshops maken de deelnemers kennis met de zeven bronnen van levensvreugde. Ze brengen hun eigen beleving in kaart. Ze krijgen ook materialen mee naar huis om tussen de workshops thuis met hun naasten over hun beleving te praten. Met elkaar kan er worden gewerkt aan de weg omhoog. In de workshops is er ruimte om te praten over uitkomsten van de gesprekken thuis. 

Naast indringende gesprekken zijn er ook speelse werkvormen. In één van de bijeenkomsten spelen de deelnemers een vreugdespel gebaseerd op ganzenbord. Op een laagdrempelige manier raken ze zo met elkaar aan de praat.

Resultaten

De deelnemers komen vaak tot ogenschijnlijk eenvoudige conclusies met een verbluffende diepgang. Janneke ontdekt na een reflectie op de bronnen dat ze zich de afgelopen tijd helemaal op één bron heeft gefocust. Alles draaide om Fysiek welbevinden. Nu is ze zich er van bewust dat er op de andere bronnen zo veel is om van te genieten: de familie en vriendinnen om haar heen, haar toegenomen zelfvertrouwen, het park waar ze in wandelt en dergelijke. Voor Janneke een belangrijke verandering. Zonder veel moeite geniet ze veel meer van het leven.

Guusje kon met de zeven bronnen opeens duidelijk verwoorden wat haar al een tijdje dwars zat. "Weet je, mijn man is een schat. Hij doet echt álles voor me. Maar zijn energie gaat zitten in de bronnen Fysiek welbevinden en Goede prestaties. En wat ik zo nu en dan ook echt nodig heb is een arm om me heen, meer van de bronnen Mensen om mij heen en Waardering en vertrouwen. Ik ga het straks gelijk met hem bespreken."

Vaak zijn de deelnemers verrast over het aantal positieve ervaringen dat ze noemen. In veel gevallen overtreffen ze het aantal negatieve ervaringen dat ze op de flipovers schrijven.
Deelnemers zoeken elkaar soms op voor onderlinge steun en hulp. Ze staan er dan minder alleen voor. Ze stimuleren elkaar om hun levensvreugde terug te veroveren.

Ansichtkaart van twee dames, die samen op vakantie zijn in Spanje en de zeven bronnen in de praktijk toepassen.